nedeľa 19. februára 2017

DEUS EX MACHINA

DEUS EX MACHINA - (čítaj machína) - "neočakávaný zásah riešiaci zložitú situáciu" - z latinčiny deus ex machina, doslova "boh zo stroja" - v antických drámach často rozuzľovalo neriešiteľnú situáciu božstvo (latinsky deus), ktorého predstaviteľa spúšťali na javisko pomocou zvláštneho mechanizmu (latinsky machina, stroj)

in: Ľubor Králik, Stručný etymologický slovník slovenčiny, Veda, Bratislava, 2015


Logo motocyklovej predajne


V dobách antiky, súdobí dramatici občas tak komplikovane zamotali dej, že na konci zistili, že nenachádzajú spôsob na to, ako svoju drámu ukončiť. Dlho nad tým nepremýšľali a tak si vymysleli nejaký totálne od veci spôsob. Vymysleli si tak princíp "deus ex machina". Bolo to nelogické, ale splnilo to účel. Hru dokončili. A aby ten prapodivný spôsob nejako ospravedlnili, tak to zvalili na miestnych bohov. Bohovia boli predsa nevyspytateľní a nikto od nich nemohol očakávať nič logické. Antickí dramatici to občas využívali. Pri divadelných inscenáciách tomu prispôsobili i lokálne pódium. Nad nim bolo postavená scéna, na vrchole ktorej sa spúšťali do deja mechanizmom, ak to bolo potrebné, postavy (sochy) bohov, ktoré komplikovaný dej rázne a mnohokrát bez logiky, ukončili. Čiže ten stroj, resp. zariadenie, ktorým sa daný boh na scénu spúšťal bola machina.

zdroj: http://www.financialsense.com
V súčasnosti sa uvedený výraz používa práve na deje, ktoré nastanú neočakávane a bez logiky veci. V súčasnej literatúre sa už nepoužíva, autor si zápletku a aj jej riešenie musí vymyslieť tak, aby to aspoň trochu dodávalo stopy logiky. 

V deväťdesiatych rokoch naše televízne stanice vysielali v popoludňajších hodinách americký televízny seriál z prostredia texaskej naftárskej rodiny Ewingovcov (v roku 1992 to bol dokonca najsledovanejší program). Mladší člen klanu, Bobby (v podaní Patricka Duffyho), v jednom z dielov tohoto nekonečného seriálu (14 sezón, 1978-1991) náhle umrie pri autonehode (nebol spokojný s výškou honoráru). Americkí diváci si však jeho účinkovanie vydupali a po mohutných protestoch sa v nasledujúcej sérii opäť objavil na obrazovkách. Bolo to v sprche a herec sa tváril, akoby sa nič nestalo. 

Bobby sa len tak, z ničoho nič objaví v sprche
zdroj: http://mentalfloss.com
A ako to tvorcovia seriálu zdôvodnili? Použili systém "deus ex machina" a divákov presvedčili o tom, že smrť Bobbyho bol vlastne len sen jeho manželky Pamely. Čiže nie priamo božský zásah, ale s dávkou humoru to môžeme označiť ako nepriamy zásah boha spánku Hypnós.
zdroj: https://theatrehistoryonline.wordpress.com
Niektorí môžu oponovať, že aj v súčasnosti sa princíp DEM využíva vo filme bežne, inak by nebolo toľko nelogických filmovcýh dejových zvratov, či uokončení filmov. 

Deus ex machina - album dark metalovej poľskej skupiny Vesania  
Deus Ex Machina - talianska progrocková skupina
Deus ex machina - divadelná hra slovenského autora Petra Pavlaca z roku 2002
Deus Ex Machina - album rockovej speváčky Liv Kristine
deus ex machina - autorská výstava sochára Luba Mikleho
Deus Ex machina -  komiks slovenského autora Ľudovíta Mikulu
Deus Ex Machina - jeden diel televízneho seriálu Poslovia
Deus Ex Machina - jeden diel televízneho seriálu Lovec zločincov
Deus ex machina - česká komédia s Josefom Dvořákom a Dagmar Veškrnovou
Deus Ex Machina - grécka punková kapela
Deus Ex Machina - jeden diel televízneho seriálu Hviezdna brána

Komiks Ľuda Mikulu



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára